BEND-ANJE

Ovo je posljednji trenutak da se odlučite da li više volite svoje prste ili svirati gitaru.

Ako se odlučite da nastavite sa vježbanjem zbog česte upotrebe band-a cete na vrhovima prstiju imati zadebljanu kožu kao na petama i znajte da će vam se ženske stalno žaliti da im trgate najlonke. :o)

Žica se prstom lijeve ruke pritisne na određeni prag a kad se žica trzne prstom se žica zavija, pomiče na gore, dok ne dostigne visinu slijedećeg željenog tona.
Oznaka: bu.

Sada, pitanje je s koliko prstiju bendate. Bendati s jednim je teško ukoliko niste navikli (a i debljina žica igra ulogu). Moja preporuka je kad bendate da bendate sa 2 prsta. Dakle recimo da želite bendati malu "e" žicu na sedmom polju. Postavite kažiprst na peto polje, srednji prst na šesto polje, a prstenjak na sedmo. I krenete bendati ton na sedmom s prstenjakom. Pomognite mu sa srednjim prstom koji je i dalje na šetom polju.

U ovom konkretnom slučaju zapisan je cjelibend koji se izvodi tako što se trećim prstom kojim je pritisnuta G žica na petom pragu zavrne
(povuče na gore) do te mjere da dostigne visinu tona koji svira sedmi prag.
Iako se prostom računicom (razlikom potrebnog i početnog tona) lako može izračunati za koliko treba band-ati žicu, da li za pola, cjeli i stupanj ipo taj se podatak posebno zapisuje pored samog znaka za band.

Za full bendove nekad možete iskoristiti još jednu polugu, a to je palac. Prebacite palac s gornje strane vrata. Čak možete i dodirivati ove "deblje" žice (naravno ukoliko bendate ove tanje), i iskoristite palac kao polugu. Uz to ako bendate sa 2 prsta (dakle pomažete sa srednjim) vidjet ćete kako to bendanje i nije teko teško.

Polubend-ovi se označavaju sa 1/2, cjelibendovi sa 1/1, band-ovi od stupanj ipo sa 1+1/2 itd.


Evo i stupanj ipo band up-a, čisto da vidite kako se zapisuje.

Ove note koje su toliko kratke da svojim trajanjem ni ne ulazu u ukupan zbir trajanja u jednom taktu smo već spominjali kod tehnika: hammer on i pull off, ali se nigdje ne koriste tako često kao kod band-anja.

Praktično je u pitanju ista stvar samo je zavrtanje do teme ubrzano da ton svoje trajanje započinje sa onom višom vrjednošću.


Utrošite dosta vremena na dobro bendanje jer je to jako bitan dio onog "feeling"-a i utječe na vaš ton.
Postoji hrpa novih grupa poput Triviuma i sličnih gluposti u kojima gitaristi sviraju jako brzo, i odsviraju 30 tonova u 2 takta, a onda kada dođe bend kao da koza mekeće. Jer nemaju feel. To se radi opušteno, a ne zgrčeno.