HAMMER ON


Hammer on je tehnika sviranja gitare koja se izvodi zakucavanjem prstima lijeve ruke.

Dakle, kao što rekoh, zakucavanje je u pitanju, zato se ova tehnika i zove "čekićanje" iliti hammer on. Da vidimo kako se to koristi taj čekić.

Najbolje da prokomentiram sljedeći primjer.

Samo prije toga da nadodam da ga u tablaturama obilježavaju sa ho.(hammer on) ili sa H (kao hammer)

npr 5h7



U ovom primeru ho-om povezana su dva tona. Prvi ton (peti prag treće žice) odsvirate tako što stavite prst broj jedan (kažiprst) i trznete. Drugi ton (sedmi prag treće žice) izvodite tako što bez ponovnog otrzavanja trećim prstom pritisnete žicu na sedmom pragu. Sam potez treba uraditi dovoljno brzo da se ne priguši ton koji traje (zato ovo zovu čekićanje). Ako se ovo izvede kako treba udarac po žici kao da izazove pojačanje vibracija pa se sve to zajedno čuje kao novi ton. Iako je novi ton sasvim jasan veoma lako ga je razaznati među otrzinam tonovima jer ima karakterističan prizvuk.



Ovdje je stvar ista samo što se stvar ponavlja dvaput. Prvi ton se izvodi trzanjem a drugi i treći bez.



Ovaj sam primjer stavio čisto da ne bi došlo do zabune i da bi sve opcije bile obrađene.

Ovdje je ustvari odsviran klasičan hammer on samo je prva nota toliko kratka da je to prosto zanemarivo. Čak joj ni trajanje (uvjek se crta kao osmina) ne ulazi u ukupan zbir nota u jednom taktu. Ipak i taj ton se čuje.



Ako, i kada, naiđete na ovakvu oznaku nemojte se zbuniti. Kad budete pročitali o čemu se radi skužit će te da je stvar zapravo veoma jednostavna.

Ovdje se drugim prstom (kažiprstom) kuca po trećoj žici i to po sedmom pragu. Udarac treba opaliti malo jače tako da žica i bez predhodnog treperenja zavibrira (počne da proizvodi ton) dovoljno jako da se razlika u jačini nota ne primjeti. Možda jedva da je malo teži za izvođenje ali ništa strašno